Test jezelf

Ben jij uniek?

Is jouw linkerhersenhelft dominant of jouw rechter?

Test jezelf d.m.v. dit danseresje.


Houd het danseresje recht voor je en kijk welke richting het danseresje het eerst op danst. Het eerste moment is hierbij doorslaggevend.
Twijfel je, doe je ogen even dicht en test opnieuw.

Rechts

Als het danseresje rechts om draait, met de klok mee, dan ben jij een van die unieke mensen die een bijzondere manier heeft om de wereld in te kijken. Gefeliciteerd!
Een sterke minderheid van de bevolking heeft een voorkeur voor de rechterhersenhelft. Dit zijn de zogenaamde voelers en beelddenkers en deze groep hanteert een ‘eigenzinnige leerstrategie’
Mensen die Dyslexie, Dyscalculie of andere leerproblemen hebben, behoren over het algemeen tot deze groep en zij hebben prachtige talenten. Zij kijken bij voorkeur met de rechterhersenhelft de wereld in. Ze kunnen 32x sneller denken dan de woorddenkers (linksdenkenden). Slechts 20% van de bevolking kan het danseresje rechtsom zien draaien.

De rechterhersenhelft

Gevoelig, creatief, denken in plaatjes en symbolen, filosofisch, zaken doorhebben, waarderen, intuïtief, emotioneel, holistisch denken, verbeelden, ruimtelijk inzicht, fantasievol, enthousiasme, beweeglijk, muzikale aanleg, het vermogen om verbanden te leggen en processen te doorzien, social ontwikkeld, empatisch vermogend, gevoelig voor sferen, prikkelgevoelig, flexibel en de natuur speelt een belangrijke rol.
Verder past impulsief zijn, onstuimig, risico’s durven nemen en weinig structuur hebben bij deze groep mensen.
Kun je je voorstellen dat er mensen zijn die in deze drukke tijd geen agenda hebben?
Natuurlijk hoef je niet al deze eigenschappen te hebben.
Soms kunnen rechtsdenkenden door ons drukke bestaan juist controlefreaks worden.

Links

Draait het danseresje links om, tegen de klok in, dan lijkt het aannemelijk dat je linksgeoriënteerd bent. Links staat voor de ratio, het kunnen beredeneren en willen bewijzen. Alles onder controle willen hebben, willen verzekeren, willen plannen en structureren. Zij doen veel minder op hun gevoel.
Het kan echter ook zo zijn dat je door de inrichting van de maatschappij hebt aangeleerd om je linker hersenhelft meer te gebruiken maar dat je van nature wel degelijk rechtsdenkend bent. Dit zou dan de reden kunnen zijn waarom jij ook een leerprobleem hebt ontwikkeld dat ontstond door het eenzijdige leersysteem.
Voorbij-Dyslexie helpt jou weer ‘out of the box’ te denken, op weg naar de oplossing van jouw leerprobleem.

linkerrechterhelsenhelft_voorbijdyslexieLinks-rechts

Sommige mensen kunnen het danseresje beide kanten op zien draaien. Deze personen kunnen zowel de gevoelsmatige als de rationele kant van hun hersenen gemakkelijk gebruiken. En dat kan erg handig zijn.

 

Vormen lezen, leren of rekenen voor jou een struikelblok?
Neem dan contact met mij op.
Contactformulier

Er wordt soms gezegd dat deze bewering niet zou kloppen.
Echter heb ik in mijn praktijk ondervonden dat het vaak wel klopt.
In ieder geval mag het duidelijk zijn dat mensen een totaal andere blik op de wereld kunnen hebben omdat de één het rechtsom ziet draaien en een ander linksom.